På den här sidan presenteras mitt bygge av den nya SUL 35 Draken simulatorn som tagit över 3år att färdigställa. Vill ni se en bild större så klickar ni bara på den.
Den 1 Maj 2020 fick F13 Kamratförening ta över den fina SUL 35 som Jens och Martin byggt i Norrköping under ca 10år. Jag blev nu driftansvarig för den som simulatoransvarig i F13 Kamratförening. Per Jelkne, en väldigt simulatorintresserad och väldigt duktig flygare, togs in som huvudinstruktör i driften av SUL35, och Nils Engvall som instruktör. Under hösten träffades vi på fredagar och flög in oss i systemet och byggde upp kunskap och erfarenhet. Vi tränade olika navigeringar även mörkernavigering.
Den 19 Mars 2021 fick vi besök av tre herrar från Kommunens byggkontor som kortfattat sa: Vi tänkte att ni inte ska vara kvar här! Väldigt snopet att få detta besked när vi nyss öppnat för kunder. Efter en stund av skräck och några förtydliganden så menade de att de ville flytta oss till en annan lokal på andra sidan gatan. Vi gick tillsammans och tittade på den tilltänkta lokalen som var den tidigare ÖKC lokalen.
Rummet var förfallet och trasigt och fullt av hundratals madrasser. Så det var svårt att riktigt se potentialen i rummet. Nu började en väldigt utdragen process att få till ett kontrakt. Det tog 14 månader av förhandlingar innan vi kom överens och kunde skriva på ett kontrakt. Under den här tiden planerade jag hur den nya simulatorn skulle se ut och presenterade hela idén för styrelsen som godkände projektet. Nu börjar projektet att bygga SUL 35 V2.0. När kontraktet var skrivet började kommunen att renovera den nya lokalen efter min specifikationer och önskemål. Den gamla simulatorn började rivas. Sladdar och system märktes och dokumenterades och undan för undan började saker flyttas till nya lokalen. Till slut vad det bara själva planet kvar att flytta.
3 Maj 2022
Efter månader av förberedelser så var det dags att flytta själva flygplanet till sin nya lokal. I sin vagga med hjul bogserades den försiktigt bakom min bil och ställdes upp utanför den nya lokalen som även fått en ny stor garageport monterad för att kunna ta in stora objekt i lokalen. Kommunen hade dagen till ära bokat en stor lyftkran för att göra det slutgiltiga lyftet av planet in i lokalen. Allt gick otroligt smidigt och många hjälpande händer ställde upp i det vackra vädret. Nu stod den i nya lokalen
Här finns en film på lyftet.
Nu ritades byggritningar för det nya huset som skulle byggas i lokalen och som SUL35 kommer stå i. Efter noggranna beräkningar av hur mycket virke som kommer gå åt, så beställdes material på XL-bygg som levererades den 8 Juli.
Med materialet på plats kunde konstruktionen av väggarna till huset starta. Sammansättningen av alla klara väggar gjordes tillsammans med min gode vän Daniel Norr, och städning sköttes av min mamma och Dotter.
Nu var det dags för planet att ställas på rätt plats. Exakta mått mättes upp och markerades med tejp på golvet. Sedan med hjälp av flera domkrafter och stöttor kunde planet lyftas och en specialbyggd vagga byggdes som planet sedan kunde vila i. Vagnen som den tidigare legat i kunde rullas bort och förvaras.
Nästa punkt i bygget var att sätta upp gips. Inte mindre än 1,1 ton gips köptes för att klä in väggarna och taket. En arbetsdag anordnades och ett härligt gäng samlades och fick upp hälften av gipset på en dag. Resten av gipset satte jag och Daniel upp.
Gipset kom upp väldigt lätt och snabbt. Även plywood sattes i taket som förstärkning då det kommer skruvas upp utrustning i taket. Nu började den jobbigaste och mest utdragna delen av bygget. Att spackla och slipa allt alldeles slätt, då väggarna skall fungera som filmdukar. Inte mindre än 200 kg spackel gick åt och hela den här fasen av bygget tog 9 månader att färdigställa då det visade sig efter många olika försök med maskiner som brann upp, att bäst resultat blev det av att handslipa alla ytor. Det jobbigaste var att bredspackla och handslipa taket då takhöjden är 3m, och allt arbete fick ske på en stege.
Ett knep jag lärt mig inom modellflyg är att om man vill se minsta felaktighet i spacklingen så målar man ytan ljusgul. Då ser man direkt om något inte är perfekt. Så det blev till att köpa 10 liter gul färg och börja måla alla spacklade ytor. Givetvis ville min dotter hjälpa mig med att måla med roller. Hon nådde ju halvvägs upp på väggarna i alla fall.
Efter den gula målningen började den otroligt jobbiga fasen att finslipa alla ytor för hand. En otroligt tidsödande och slitsam tid för kroppen då det blev många timmar på en stege för att kunna slipa i taket. Den sista finslipningen gjordes i motljus med släpljusteknik.
Givetvis iförd en t-shirt från F13 Kamratförening som jag designade för några år sedan. Väldigt fin
När allt äntligen var färdigslipat gällde det att vårtorka alla ytor om och om igen för att få bort allt damm innan målning. Även här blev det många timmar på stege, för att inte tala om alla turer upp och ner för stegen för att byta vatten. Mycket benträning.
När allt var slipat och klart så var det dags att äntligen få lägga färg på väggar och tak. Eftersom det var helt omöjligt att slipa taket helt plant, målades i stället masonitskivor vita och limmades upp i taket med hjälp av en gipsskivehiss som jag hyrde. Även här hjälpte dottern till med grundmålningen. Till ytorna som skall fungera som projektorytor åt projektorerna så köpte jag specialfärg från Italien med olika glaspuder i som ska återge bilderna klarare och vackrare. För att bilderna från de olika projektorerna ska blanda ljuset bättre i hörnen byggde jag alla hörn runda med hjälp av papprör som sedan kläddes med glasfiber och genomskinlig vattenbaserad panellack. Taket målades svart där ingen bild kommer visas och hål sågades upp för framtida led-belysning i taket. Även ventilation som byter all luft i rummet tre gånger i timmen installerades.
När nu målningen av simulatorrummet var klart, kunde jag skifta fokus till rummet som ska fungera som kontrollrum och mäss. En slottstapet köptes från en tapetfabrik i England och sattes upp. Dekorativ golvlist och dörrfoder byggdes. Resten av rummet målades grönt. Antika möbler köptes och renoverades, samt annan tidstypisk inredning jag hade sattes in i mässen.
En flygtokig elektriker som heter Roger kom in i projektet och började dra all el och sätta upp belysning
Hela datorsystemet sattes upp och kopplades ihop efter tre år i förvar. Fyra datorer i nätverk. 115v 400Hz elaggregat. Många många sladdar att koppla ihop. Otroligt nog fungerade ca 95% av systemet direkt. Resten är inställningar som tappats i datorerna bara.
Det var dags att köpa projektorer. Projektorn jag haft i åtanke hela tiden och byggt allt efter, slutade plötsligt tillverkas 6 mån innan jag skulle lägga beställningen. Nu fick jag sätta mig och titta vad marknaden hade att erbjuda. Det fanns ingen motsvarande projektor att köpa. Men då släpps en uppföljare till projektorn jag tittat på, men i en ny förbättrad version med laser-ljus istället för led lampa. En betydligt högre prislapp gör att jag väljer att bara köpa fyra projektorer istället för fem som jag tänkt från början. Även 10 och 15m långa aktiva HDMI och DP kablar köps. Även fästen till projektorerna köptes, men de kändes otroligt vingliga och Johan på Novelair bekräftade vad jag misstänkt. Jag behöver bygga helt egna projektorfästen för att det ska vara stabilt.
Jaha, egna projektorfästen. Som dessutom skulle vara justerbara i alla tre axlar. Efter ca 14 dagars funderande och ritande hade jag hittat en lösning. Så ritningar tillverkades och jakten på delar började. Allt material beställdes och tillverkningen kunde börja. Mäta, kapa, borra, gänga, såga, och till slut började det likna något. Vantskruvarna var restnoterade i flera veckor så det blev en resa till Linköping där de fanns i lager. Till slut stod de där. Tre likadana fästen med projektorer. Under utprovningen av projektorerna visade sig ett nytt problem. De projektorerna som var tänkt från början kunde visa en 5m bred bild från 2,45 meters avstånd. De nya gjorde det på 2,70 meter. Skulle man sedan även få 3 meters höjd på bilden så krävdes plötsligt 3.6 meters avstånd. Nu blev det en ny nöt att knäcka. Om din projektor kräver 3,6 meter för att visa bildstorleken du vill ha och du har tänkt dig att göra det i taket som har en höjd på 3 meter mellan golv och tak. Hur gör man då? Givetvis har jag löst även denna nöt och det kommer presenteras senare.
Innan jag kunde sätta upp projektorerna var jag tvungen att ta bort hela datorsystemet som tillfälligt sattes upp för ett år sedan. Jag köpte kabelmärkningar så jag kunde märka upp alla kablar och datorutgångar på ett mera proffsigt sätt. När allt var uppmärkt gjordes en funktionskontroll av systemet innan allt togs isär igen. Då visar det sig att en av datorerna får blåskärm. Hmm, nytt problem. Efter lite funderande och byte av knappcellsbatteriet på moderkortet så löste jag det.
Projektorerna sattes upp i taket och bilderna kunde justeras otroligt fint med inställningarna på projektorfästena. Mer bilder och info kommer strax
För att få en lite bättre vinkel på bilden på främre bilden så har jag sänkt ner projektorfästet 50mm från taket. Jag passade samtidigt på att förstärka fästet genom att limma dit aluminiumbalkar på sidorna av plattformen så de absolut inte ska flexa. Jag köpte även en digital avståndsmätare för att exakt mäta in avstånd och vinklar så allt blir helt rätt och rakt. Det blev betydligt bättre bild genom att sänka ner den lite.
Då har det blivit dags för att få till en projektorbild i taket. Det finns ett grundproblem. Projektorn behöver ett avstånd på 3.7 m för att visa en bild på 5,3 x 3.0 m i taket som är endast 3 m över golvet. Sätter jag projektorn längst ner mot golvet så är avståndet mellan linsen och taket endast 2.6 m. Det fattas alltså 1.1 m. Sätter jag projektorn en bit upp på väggen och vänder på den så den projicerar nedåt och sedan via en spegel får bilden i taket, så skymmer projektorn en bit av bilden då den hamnar i sin egna bild. Så hur gör man? Jo man flyttar projektorn till andra sidan väggen och via ett hål i väggen som ändå inte kommer användas eller synas från cockpit så skickas bilden upp i taket via en spegel på andra sidan väggen. Var det någon som förstod det där? Helt enkelt så börjar jag med att mäta ut hur mycket som behöver sågas bort av väggen och vart synfältet från cockpit slutar. Det visar sig att det är en klockren lösning. Ytan som behöver sågas upp är inom området som inte syns från cockpit. Så nu var det bara att kolla vad som fanns bakom gipset, flytta på dragna elkablar. Flytta kontakter, såga av reglar och till sist sätta sågen i gipset och öppna upp ett hål i väggen. Nu ska det byggas nya väggar i MDF skiva att montera projektorn i på andra sidan gipset. Sedan en kraftig ställbar ram på golvet för en spegel ca 140x100cm stor.